Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Fiskbiffar

Kategori: Middagar


Gjorde ett berg med fiskbiffar idag. Mycket god smak men lite för fluffiga. Skulle kanske ha kört bara fisken i matberedaren istället för allt i beredaren.

800 g fisk
3 ägg
1-2 msk pofiber
vispgrädde
2 tsk salt
lökpulver
cayennepeppar
svartpeppar

Pepparbiffar

Kategori: Favoriter

Jag har länge spanat in detta recept och nu blev det av:

600 g köttfärs
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk kalvfond
1 liten gul lök
1 tsk salt
1 tsk 4-pepparblandning (lika delar vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar och rosépeppar mortlas)
1 msk smör till stekning

Sås:
½ msk 4-pepparblandning
1 msk smör
2½ dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
½ st köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré

Blanda grädde och äggulor. Blanda färsen med gräddblandningen och fonden. Tillsätt finhackad lök, salt och peppar. Forma biffar av färsen och stek dem i smör 3-4 minuter på varje sida.

Lägg biffarna åt sidan och fräs pepparn i smör. Tillsätt grädde, créme fraiche, buljongtärning och tomatpuré. Låt såsen sjuda 3-5 minuter. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och låt eftersteka i 5 minuter.

Vi åt vitkålsris till. Supergott var det!

 

Slickepott

Kategori: Bröd

 
Bakar morotsbröd idag. Har köpt en ny slickepott på Ica som fungerar riktigt bra för att trycka ut brödsmet på plåten.
 
 
 

Kassler i ugn med ost- och vitkålsrösti

Kategori: Middagar

Jag började med röstismeten eftersom röstin behöver stekas så länge:
 
Cirka 400 g vitkål hackas i matberedare. Lägg upp i en skål och häll över kokande vatten. Låt stå i cirka 5 minuter. Häll bort vattnet. Blanda vitkålen med:
 
2-3 dl riven ost
2 hackade mozarellaostar (behövde göra slut på dom)
2 ägg
1-2 msk fiberhusk
(några klyftor pressad vitlök)
salt och peppar
 
Stek cirka 12 stk rösti i smör (i två omgångar i två stekpannor).
 
En stor kasslerbit skivas och skivorna fördelas i en ugnsform. En burk Creme bonjour med t ex tacosmak och nästan lika mycket philadelfiaost blandas med lite vispgrädde och klickas ut på skivorna. På med ett rejält lager med riven ost och in i ugnen en halvtimmes tid på 200 grader.
 
Gratängsåsen blev lite vattning men väldigt god, tyckte hela familjen. Kanske att lite redix hjälper...eller att köra kasslern lite utan ost på en stund i början för att torka ut den lite. Röstin var dock inte så populär hos barnen. Jag ska prova utan vitlök nästa gång för att se om det blir bättre. Ska även testa blomkålsrösti någon dag.
 

Lunch till min sjukling

Kategori: Frukostar

Närande lunch till min förkylda 5-åring som helst vill ha kall mat.

Körsbärstomaterna har han redan ätit upp.

 

 

Mammas skinksallad

Kategori: Frukostar

Denna skinksallad bjöd min mamma på när jag senast var i Danmark och hälsade på. Jag hade själv glömt bort det men hon kom ihåg att jag tycker om den.

400 g skinkspill hackas med 1 liten lök. Blandas sedan med lagom mycket majonäs och lite vitpeppar och kanske lite salt. Så gott på t ex fröknäckebröd. 

Hon hade gjort mindre portioner av färdighackad skinka och lök som hon kunde tina och blanda med majo och krydda.

 

Chokladbollar - Arraksbollar

Kategori: Godsaker

Jag tester lite olika "sötsaker" men jag tror det kommer att sluta med att jag tycker att kanelknäcke med smör och ost är godast.
 
100 g rumsvarmt smör
100 g kokosflingor (ska prova med kokosmjöl någon gång)
150 g mandelmjöl
3 msk kakao
0,5 stevia strö
(6 krm arraksarom)
 
http://sotutansocker.wordpress.com/2011/11/01/njutit-av-ledigheten-och-mumsigt-fika/
http://sotutansocker.wordpress.com/2011/11/15/arraksbollar-mums/
 
 
 
 
 
 

Pepparkaksbollar

Kategori: Godsaker

Spännande...och smakar inte dumt, men ingen succes hos min yngsta tyvärr.
 
100 g dadlar
200 g mandlar
4-5 msk kokosolja
½ påse pepparkakskrydda
 
Körs i mixern (kanske behöver dadlarna blötläggas en kvart först), rullas till bollar och ställs i kylen. Ska även prova dadlar, aprikos, mandlar, kokosolja och kakao nägon gång.
 
http://blog.urtekram.dk/?p=5929
 
 
 
 

Knäckebröd med och utan kanel

Kategori: Bröd

Utifrån mitt favoritrecept på knäckebröd har jag nu flera gånger bakat kanelknäckebröd. Det är godast efter några dagar konstigt nog. Supergott med smör och gärna smakrik ost.
 
2 dl linfrö
1 dl finhackade valnötter
1 dl mandelmjöl/malen mandel
½ dl pumpakärnor
1 msk fiberhusk
2 msk kanel
2.5 dl vatten
1/2 tsk salt
 
Blanda allt och låt svälla nån minut. Bre på plåt med papper och skär rutor. 160 grader i ungefär 60 min. Håll koll så det inte bränns på slutet och känn efter när det är hårt. Bryt i bitar när det svalnat. 
 
 
 
 

Kardemummakaka

Kategori: Godsaker

Jag ville testa denna kaka men upptäckte att det bara var jag som gillade toppingen och jag reagerade misstänkt mycket på sockret. Därför slängde vi toppingen och åt botten med blåbär och grädde. Verkligen gott och bättre mot mitt sötsug :)
 
Kvar blev alltså en kardemummakaka:
 
6 ägg
1½ dl grädde
100g smält smör
3-6 spsk sukrin
1½ dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
½ tsk kardemumma

Vispa ägg och sukrin, häll i grädden och smöret. Blanda de torra ingredienserna och häll i dom. Låt smeten vila en liten stund och häll den sedan i en springform. 180 grader i 20 minuter.

Ska prova med kanel någon dag när vi har något att fira.

 
 
 
 

Snickersfudge

Kategori: Godsaker

Denna är riktigt bra...på flera sätt. Fet, mättande, god men inte för god.
 
100 g mörk chokolad
150 g crunchy jordnötssmör
40 g smör
½ tsk vaniljpulver
(1 msk kokossocker)
 
Smält först chokladen i ett vattenbad sedan smältas jordnötssmör och smör i chokladen. Sist i med vanilj och kanske socker. Klä en låda eller liten form med plast eller matpapper, häll i blandningen och ställ i kyl eller frys. När den stelnat går det bra att skära ut bitar.
 
Från: http://www.madbanditten.dk/2012/10/06/snickers-fudge-ps-ikke-for-fedtforskraekkede/
 

Spökkyckling

Kategori: Favoriter

 
 
Spökkycklingen börjar bli en Halloweentradition hemma hos oss. Serverades i år med myrägg (orangefärgade risoni), mosad hjärna (blomkålsris färgat i rosa/lila ton) och mögelbröd (kalljästa bröd med havregryn och lagom mycket grön och blå karamellfärg). Efterrätt: gravjordskaka med blodsås (kladdkaka med hallonsås). 

4-6 kycklingfileér
2-3 dl creme fraiche

½ dl olja
½ dl soja
1 msk stark curry
1 msk stark paprika
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
saften av ½ -1 citron

Blanda marinaden i en ugnsform, lägg i kycklingfileerna som skurits i bitar och låt gärna ta smak i 15 min. In i ugnen (200 grader) i 15 min. Kanske runt 30 min om man gör en dubbel portion.

Ta ut formen, blanda i creme fraichen. Grädda i ytterliggare i 10-15 min.
 
 

Fredagsmysigt

Kategori: Bacon

 
Pizzamuffins till de vuxna (http://keskinensmat.blogg.se/2012/september/fredagsmys.html), snabba pizzor på tunnbröd till barnen, bacon/ost-chips, hemlagad dip (som till en klassisk räkcocktail), grönsaksstavar och lite fetaost. Bacon/ost-chipsen gör jag genom att steka bacon halvfärdigt och sedan lägga på lite skivad ost på och steka en stund tills "chipsen" börjar bli lite hårda och krispiga.