Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Paprikaägg

Kategori: Ägg







Kebabsås

Kategori: Ägg

Sonen önskade kebab till middag och till det åt vi vuxna ägg-wrap, grönsaker och kebabsås. 

1 1/2 dl gräddfil
1 msk majonäs
1 1/2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk sambal oelek
vitlökspulver, salt, vitpeppar


Wrapsen gjorde jag av 2 ägg, 1/2 dl grädde, 2 tsk chiafrön, 1 tsk fiberhusk, salt, paprika, chilipulver, gurkmeja och lökpulver. Låt äggsmeten stå en stund innan den steks på medel värme i en stekpanna. 

Remouladsås

Kategori: Tillbehör



Som den smakar i Danmark. Gott till  fisk, men även på smörrebröd med  rostbiff eller salami. Gärna med rostad lök på. 

1-2 dl majonäs
1-2 dl hackad smörgåsgurka eller liknande
2 tsk senap ev dijon
1 tsk gurkmeja
1 tsk sukrin
1/2-1 tsk curry
ev crème fraîche 

Gurkorna hackas i mixern och får ligga i ett durkslag en stund. Alla ingredienser blandas. 




Beanaise-omelett

Kategori: Favoriter

Av de 6 äggvitorna (kan säkert ersättas med 4 hela ägg) som blev över när jag gjorde beanaise igår gjorde jag en riktigt god omelett att dela på. 
 
 
Stekte först 6 skivor skinka lätt. Blandade några matskedar sås med äggvitorna och hällde i stekpannan. La några skivor smakrik ost på ena sidan och några klickar sås. Vek över andra sidan efter en stund och vände omeletten en gång. 
 
Rostade också lite frukostbröd och körsbärstomater i stekpannan. 

Ugnstekt kålrot och bearnaise

Kategori: Middagar

Bra ersättare för pommesfrites och en bearnaisesås som man tydligen inte ska kunna misslyckas med. 



Kålrot:
Beräkna cirka 1/2 kålrot per person. Skala och skär kålroten i stavar, cirka 1/2 cm tjocka. Koka stavarna i saltat vatten i 8-10 minuter innan vattnet hälls av. Låt torka lite i ett durkslag och lägg sedan i en långpanna (nonstick) tillsammans med rejält med kokosolja. Tillaga 25-30 i ugnen på 225. Rör om ibland och salta före servering. 
 
Bearnaise:
Smält 300 g smör i en kastrull, värm tills det kokar. Mixa 6 äggulor, lite finhackad eller riven lök (cirka 1/4 gul lök eller 1 schalottenlök), 1 msk beanaiseessens eller vitvinsvinäger, 2 msk torkad dragon, salt (cirka 2 krm)och vitpeppar (cirka 1 krm). Ev lite persilja. Kör mixern medan det kokande smöret hälls i en tunn stråle. Servera i en uppvärmd såskanna.