Keskinens mat

Dessert

Kategori: Godsaker

Ville att det skulle bli 3 rätter i kväll så jag rörde ihop en glass av:

Frysta hallon, mango och blåbär
Crème fraîche
Lite grädde
Vaniljpulver
Stevia
Lite sukrin

Rörde ihop och lät stå en liten stund innan vi åt upp den. Gott!

 

Broccoli carbonara igen

Kategori: Middagar

Påbörjade långsam stekning av 2 paket bacon. Kokade 800 g fryst broccoli en stund tills den började bli lite mjuk. Hällde av vattnet och lät broccolin torka en stund.

Vispade och hällde sedan över:
3 stora ägg
2,5 dl grädde
100 g riven parmesan
Salt och peppar

Lät småkoka en stund och blandade till sist i det färdigstekta baconet. Hade även rivet lite parmesan att strö över varje portion.

Tonfiskmousse

Kategori: Middagar

Detta älskade jag som barn. Mycket smörsmak ska det vara. Jag ska ta lite mindre crème fraîche nästa gång och lite mindre citronsaft just för att smöret ska smaka. Ska även prova att göra ostflarn till nästa gång.

2 burkar tonfisk i olja
100 g smör
2 dl crème fraîche
Citronsaft
Salt och peppar

Häll bort oljan. Vispa ingredienserna och ställ i kylen ett par timmar.

Ugnsomelett

Kategori: Middagar

Jag blandade 10 ägg med cirka 2 dl creme fraiche och kryddade med basilika, timjan och ca 1/2 tesked salt. Klickade i upptinade köttfärsrester från frysen som fyllning. Köttet var alltså kryddat sedan tidigare, se färsfyllda paprikor. Överst riven ost och halva körsbärstomater. 20-30 minuter på 200 grader.

 

Pannkakssylt

Kategori: Frukostar

Rörde ihop sylt till pannkakorna lördag morgon: hallon, blåbär, stevia och vaniljpulver.

Kvällsmys

Kategori: Middagar

Stekte tärnat bacon. I med en rest blomkål och broccoli plus några skedar crème fraîche. Kryddade med peppar och lät det koka in.

Snabb och god middag framför teven.

 

Patriks thaikyckling goes Lchf

Kategori: Middagar

Dags för en gammal favorit som justerats lite bara...
 
900 g kycklingfilé
 
1 mindre blomkålshuvud
1 purjolök
8 stora champignoner
7-8 vitlöksklyftor
80-100 g ingefära
 
6-7 dl vispgrädde
 
2 paprikor
1 tsk sambal oelek
2,5 tsk salt
 
Smör för stekning
Cashewnötter
 
Jag började med att skära upp alla grönsakerna och skära filéerna i mindre bitar. Vitlök och ingefära hackades fint. Stekte kycklingbitarna för sig och sedan blomkål, purjolök och champignoner tillsammans med vitlök och ingefära. Allt hamnade sedan i en stor kastrull tillsammans med grädde, salt och sambal. Det fick koka stund (kanske var det 10-15 min) innan paprikorna också fick puttra med en liten stund. Jag tycker det är godare om det finns lite tuggmotstånd kvar i paprikan.
 
Jag hade inte planerat att koka sönder blomkålen men det blev så...och det var väldigt gott. Jag ska kanske prova med lite thaibasilika i nästa gång.
 
Tack till Patrik för receptet!
 
 
 
 

Videointervju om mat, träning och hälsa

Kategori:

Magiskt te

Kategori: Frukostar

Måste prova det nyaste jag hört om ang HF: varm dryck med kokosfett, kaffe eller te, ev smaksatt med kanel, vanilj eller kakao. Vispat med en stavmixer eller i en Magic Bullet blir det krämigt.

Jag testade det som kvällsfika, te, kanel och 1 msk kokosfett = 15 g. Jag tror kanske att kanelen var sämsta smaken att börja med för mig. Det gick bra att dricka men känns inte omedelbart som något att längta efter. Jag ska testa med kakao imorgon. Även magiskt kaffe (Magic Bullet Coffee).

Ska drycken ersätta en måltid behövs kanske 30-60 g fett. En del av fettet kan ersättas med smör. Poängen med detta är att kunna få i sig tillräckligt med fett för långtidsmättnad utan att man samtidigt får i sig protein. Detta är kanske främst intressant för dom som hamnar på en platå beträffande viktnergång

 

Ost- och baconpaj

Kategori: Bacon

Kvällens goda middag. Fyllning av 5 ägg, 2 dl cf, 2 paket bacon och en massa cheddar. Mycket populärt hos 5-årig sonen. Han gillar inte vanlig pajbotten men älskar denna som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Gjorde även morotssallad vilket han också älskar. Elias kväll ikväll alltså :)

Kokosfrukost

Kategori: Frukostar

Tema-frukost med kokosolja i teet, kokosbröd med smör och ost och kokos även i müslin. Kanske liiiite väl mycket av det goda :)

Müsli

Kategori: Frukostar

Då var det dags att testa om vi gillar lchf-müsli...

3 msk smör
2 msk ekologisk kokosfett
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 krm vaniljpulver

Fettet smältes i stekpannan och mjölet blandades och stektes/värmdes i däri på svag till medel värme en stund och fick sedan svalna.

3 msk rapsolja
2 msk kokosolja
1 dl mandlar
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön

Nötterna hackades, allt blandades och spreds ut i en långpanna. Sedan 15 min i ugnen på 175 grader. Rörde om ibland. Blandades sedan med mjölblandingen.

Det var gott men jag ska nog prova utan mjöl nästa gång och öka vaniljhalten. Ska även prova med kanel någon gång.

 

Färsfyllda paprikor

Kategori: Favoriter

 

Stekte 1 kg blandfärs med 4-5 klyftor vitlök.

Kryddade med lite tomatpure, oregano, basilika, chiliflingor, paprika, salt och peppar.

I med en rejäl klick cremefraiche och puttra en liten stund.

Jag använde 5 medelstora paprikor och all köttfärs gick inte åt. Paprikahalvorna fick börja med en kvart i ugnen, 200 grader i ett fat med lite olja i botten.

Lite vatten samlades i halvorna och det hällde jag bort. I med mycket stekt köttfärs i varje och riven ost på. Strödde även lite mandelmjöl överst. 15-20 minuter mitt i ugnen.

 

Fruktlunch

Kategori: Godsaker

Keso
Crèmefraiche
Blåbär
Jordgubbar
Kiwi
Hackade mandlar
Hackade valnötter

Kanske lite väl mycket kolisar för mig men så fräscht och somrigt och gott.