Keskinens mat

Ost- och mandelplättar

Kategori: Frukostar

4 ägg
4 msk cremefraiche
4 msk mandelmjöl
4 tsk fiberhusk
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
Lite salt

6 stora plättar stektes i smör och serverades med bräckt skinka.
 
 

Yakisoba utan soba

Kategori: Middagar

 
Yakisoba betyder stekta nudlar men jag utelämnar ju nudlarna :)
Yakisoba sås är inte lowcarb precis men med rejält med olja i rätten går det nog bra ändå:

500 g blandfärs
2 små zuchinnis
en låda champinjoner
2 stora morötter
1 stor paprika
6 små vitlöksklyftor
2 msk yakisobasås
3 msk japansk soja
3 tsk sambal oelek
4 krm koriander
lite salt
lite worshestersås
mycket rapsolja
 
Andra förslag till ingredienser:
morötter
gul lök
purjolök
kinakål
vitkål
sockerärtor
böngroddar
limesaft
sweet hot chilisås
noriblad
mirin
inlagd skivad ingefära
 
 

Pizzor på blomkålsbotten

Kategori: Middagar

Jag gjorde två plåtar med pizza i kväll. Smeten till bottnarna gjorde jag på:
 
1 stort blomkålhuvud
4 ägg
200 g riven ost
4 tsk fiberhusk
Ev salt, pepper och oregano
 
Jag hackade blomkålen fint i matberedaren, blandade i det övriga. Smetade ut smeten med fingrarna och bakade varje plåt 15-20 minuter. Sedan på med tomatsås, fyllning och ost och in i ugnen i 20-25 minuter.
 

Frukostfrallor

Kategori: Bröd

 
4 ägg
1 dl grädde
50 g smält smör
75 g sesamfrön
3 dl mandelmjöl från hälsokosten
4 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Blanda de blöta och de torra ingredienserna var för sig, sedan ihop. Forma 12 frallor med en hand och en sked och lägg på bakplåtspapper. Cirka 20 minuter, 175 grader.
 
De var helt ok, men jag ska testa utan sesamfrön nästa gång för jag tycker att de smakade lite för mycket sesam. Kanske att lite brödkrydda skulle vara gott.
 
Källa: madbanditten.dk

Kantareller

Kategori: Middagar

Vi hittade både gula kantareller och trattkantareller förra helgen, men de gula är ju finast:
 
 
Jag gjorde två stora biffar av en färsblandning på nötfärs, grädde, ägg, fiberhusk och kryddor. Trattkantarellerna stekte jag med sharlottenlök, körsbärstomater, salt, pappar och lite grädde. Då såg tallrikarna ut såhär:
 
 
Det blev lite trattisar över. De fick bli stuvade och serverades dagen efter på ostomeletter.
 
 

Eftermiddagsfika på landet

Kategori: Godsaker

Plättar med vaniljpulver. Kanel och grädde på. Kaffe till.

Klipp på TV4 play

Kategori:

Nisse Simonson: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sondagsskolan_lar_idag_ut_sambandet_mellan_kost_och_halsa&videoid=2224699

Martin Ingvar: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=ha_hjarnkoll_pa_maten&videoid=1189612