I dag blev det två olika kycklingpajer. Kycklingköttet är kycklingfilé som ugnsstektes igår då vi åt kycklingsallad.
Pajskalen gjorde jag såhär:
2 msk pofiber 3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g mjukt smör
1 ägg
Blanda först det torra, sedan det övriga. Tryck ut degen i en i form, låt stå 30 minuter i kylskåpet. Grädda skalet i 7-8 min 200 grader. Sedan med fyllning på 175. 25-35 minuter.
Fyllning nummer 1: kyckling, fetaost, soltorkade tomater, oliver och riven ost. 4 ägg, 1 dl grädde, 1 msk majonäs, drygt 1 krm salt, vitpeppar, basilika och oregano.
Fyllning nummer 2: kyckling, bacon, broccoli, riven ost, drygt 1 krm salt, vitpeppar, grillkrydda och paprikapulver.
2-3 fläskfileer som marinerats i ett par dagar steks runt om och skärs i 4-5 centimetersbitar. Lägg massor med körsbärstomater och en påse tinade sparris i ett fat. Ställ köttbitarna i fatet, smula ett paket ädelost över och häll på grädde ungefär halvvägs upp i fatet. In i ugnen på 200 grader tills köttet når 70 grader, cirka 30 min.
Jag fick ett lovande tips av en jobbarkompis: att kombinera kyckling och röd pesto. Vi testade och det var riktigt enkelt och gott.
Stek 1 kg kyckling i rikligt med smör. Salta och peppra. Häll över 200 g röd pesto och lite grädde (1-2 dl). Låt puttra en stund. Strimla 2 zucchinis med spiralizer och blanda i. Toppa med fetaost och rostade, saltade melonkärnor eller rostade pinjenötter.
Vi plockade undan lite kycklingbitar till Lill-killens nudelsoppa.
Skala och skiva en aubergine. Salta på båda sidorna och låt ligga en stund. Torka bort vätskan som saltet dragit ur och stek i rikligt med smör. Gott som tillbehör till t ex ostpanerad omelett med skinka, lök och svamp som på bilden.
Alla Hjärtansdagsfrukosten i år blev vår vanliga frukostsmoothie fast i lite lyxigare tappning med extra vaniljextrakt, sukrin och utan kokosfett. Även jordgubbar, små chokladhjärtan och biscottismulor som flingor.
Sallad till middag har blivit en favorit i vår familj. Alla äter paprika, tomat, riven ost, tonfisk och skinka. Sedan väljer vi olika: sallad, oliver, fetaost och majs.
Jag gjorde en dressing på gräddfil, crème fraîche, sambal oelek, Heinz chilisås och worcestershiresås. Dottern vill dock hellre ha olja som dressing och lill-killen vill ha ketchup på sin sallad.