Keskinens mat

Kycklingpajer

Kategori: Kyckling



I dag blev det två olika kycklingpajer. Kycklingköttet är kycklingfilé som ugnsstektes igår då vi åt kycklingsallad.
 
Pajskalen gjorde jag såhär
 
2 msk pofiber
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g mjukt smör
1 ägg

Blanda först det torra, sedan det övriga. Tryck ut degen i en i form, låt stå 30 minuter i kylskåpet. Grädda skalet i 7-8 min 200 grader. Sedan med fyllning på 175. 25-35 minuter.
 
Fyllning nummer 1: kyckling, fetaost, soltorkade tomater, oliver och riven ost. 4 ägg, 1 dl grädde, 1 msk majonäs, drygt 1 krm salt, vitpeppar, basilika och oregano.
 
Fyllning nummer 2: kyckling, bacon, broccoli, riven ost, drygt 1 krm salt, vitpeppar, grillkrydda och paprikapulver.

Fläskfilégratäng

Kategori: Gästbloggare


2-3 fläskfileer som marinerats i ett par dagar steks runt om och skärs i 4-5 centimetersbitar. Lägg massor med körsbärstomater och en påse tinade sparris i ett fat. Ställ köttbitarna i fatet, smula ett paket ädelost över och häll på grädde ungefär halvvägs upp i fatet. In i ugnen på 200 grader tills köttet når 70 grader, cirka 30 min. 




Kyckling med röd pesto

Kategori: Kyckling


Jag fick ett lovande tips av en jobbarkompis: att kombinera kyckling och röd pesto. Vi testade och det var riktigt enkelt och gott. 

Stek 1 kg kyckling i rikligt med smör. Salta och peppra. Häll över 200 g röd pesto och lite grädde (1-2 dl). Låt puttra en stund. Strimla 2 zucchinis med spiralizer och blanda i. Toppa med fetaost och rostade, saltade melonkärnor eller rostade pinjenötter. 


Vi plockade undan lite kycklingbitar till Lill-killens nudelsoppa. 

Aubergineskivor

Kategori: Lunch


Skala och skiva en aubergine. Salta på båda sidorna och låt ligga en stund. Torka bort vätskan som saltet dragit ur och stek i rikligt med smör. Gott som tillbehör till t ex ostpanerad omelett med skinka, lök och svamp som på bilden. 

Solrosfrallor och hallondryck

Kategori: Frukostar

2 ägg
1/2 dl olja
1/2 dl crème fraîche 
1 dl mandelmjöl
1/2-1 dl sesammjöl
1 dl riven ost
1/2 solrosfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Blanda först allt torrt, sedan i med allt blött. Låt stå i 10 min. Klicka ut 6 frallor. Cirka 15 min på 175 grader. 

Hallondrycken gjorde jag av hallon, fil, cf, steviadroppar och lite sukrin. Mixade med stavmixer.  


Snabba minipizzor

Kategori: Lunch



Kesoplättar med tomatpure, basilika, oregano, skinka, salami och ost. I ugn eller mikro. 

Alla Hjärtans Dag

Kategori: Tips



Alla Hjärtansdagsfrukosten i år blev vår vanliga frukostsmoothie fast i lite lyxigare tappning med extra vaniljextrakt, sukrin och utan kokosfett. Även jordgubbar, små chokladhjärtan och biscottismulor som flingor. 

Fransk kålgryta

Kategori: Bacon



1200 g vitkål
600-800 g kyckling
1-2 paket bacon
9-12 vitlöksklyftor
1 lök eller en massa lökpulver
3-4 tsk timjan
3 msk kycklingfond
4-5 grädde/crème fraîche 
1-2 dl vitt vin
smör att steka
salt och peppar

Kakor

Kategori: Godsaker



150 g malen mandel
1/2-1 dl sukrin gold
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
100 g färskost
50 g smält smör
50-75 g hackade nötter
25-50 g hackad mörk choklad

Blanda ingredienserna och klicka ut i cirka 16 klickar fördelat på 2 plåtar. Cirka 20 min på 150-175 grader beroende på ugn. 

Från http://lchf.brichs.net/?p=178#more-178



Salladsmiddag

Kategori: Middagar



Sallad till middag har blivit en favorit i vår familj. Alla äter paprika, tomat, riven ost, tonfisk och skinka. Sedan väljer vi olika: sallad, oliver, fetaost och majs

Jag gjorde en dressing på gräddfil, crème fraîche, sambal oelek, Heinz chilisås och worcestershiresås. Dottern vill dock hellre ha olja som dressing och lill-killen vill ha ketchup på sin sallad.