Keskinens mat

Spenatpaj med ädelost och valnötter

Kategori: Paj



450 g fryst bladspenat
1 lök
1-2 dl hackade valnötter
2-3 dl grädde eller cf
4-5 ägg
140 g ädelost
2-3 dl riven ost
Salt och peppar

Pajskal:

2 msk pofiber
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g mjukt smör
1 ägg

Blanda först det torra, sedan det övriga. Tryck ut i form (låt stå minst 30 minuter i kylskåpet). Grädda skalet i 7-8 min 200 grader. 

Hacka och stek löken lite lätt innan även spenaten steks med. Krydda. När pajskalet har förgräddats, lägg i spenatblandningen. Smula ädelosten över och fördela den rivna osten överst innan ägg och grädde som vispats ihop, hälls på. Toppa med valnötter och ställ in i ugnen igen. 25-35 minuter på 175 grader. 

Sparrispannacotta

Kategori: Middagar


400 g sparris
1 silverlök eller 2 schalottenlök
Smör
2-3 gelatinblad
4 dl grädde
Salt
Svartpeppar

Koka sparisen i 5 minuter. Hacka och stek löken i smör i en kastrull. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Skär av topparna på sparisen och lägg åt sidan. Skär resten i mindre bitar och stek med löken en stund. Häll över grädde, salt och peppar. Låt allt koka upp, stäng av, mixa med stavmixer och sedan svalna lite. Blanda i gelatinbladen och sparistopparna som hackats i lite mindre bitar. Häll upp i flera små eller 2 större skålar/formar. 

Ställ i kylskåpet i minst 4 timmar. Supergott tillbehör till grillmat t ex.