Keskinens mat

Currysås och vitlöksbröd

Kategori: Middagar

(null)

Årets första grillmiddag: tandoorikryddad kycklingfilé, vitlöksbröd, varm currysås och en kall limesås. 

Currysås
2 msk smör
2 tsk curry
1 tsk lökpulver
1 hönsbuljongtärning 
2-3 dl grädde
Salt och peppar

Fräs curryn i smöret en stund. Ha i resten och låt koka en stund. Rör om ofta. 

Vitlöksbröd
2 1/2 dl riven ost
2 msk färskost 
1 ägg
1 1/4 dl mandelmjöl
1/2-1 msk vitlökspulver
1/4 tsk salt
Smör

Ev topping:
Parmesanost
Vitlök
Persilja

Lägg den rivna osten och färskosten i en glasskål och smält i mikron i ungefär en minut.  Blanda osten, blanda i ägget och sedan mandelmjöl och kryddor. 

Lägg degen på bakplåtspapper eller i en non-stick ugnsform, platta till och toppa med smörklickar och valfri topping. 

Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter. 

Bästa knäckebrödet hittills

Kategori: Bröd

Har justerat ett recept som jag använt länge. Bättre smak och mindre problem med att bitarna går sönder. Jag gör alltid 2 portioner när jag ändå håller på och torkar ut alla bitar som inte blivit riktigt torra efteråt. I första hand på eftervärmen men om det inte räcker blir det en stund på ungefär 100 grader.
 
Värm upp ugnen till 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Blanda i vattnet och låt stå ett par minuter medan du penslar ett bakplåtspapper med olja. Sprid ut smeten på hela plåten med en slev/slikkepott, lite tunnare i mitten än i kanterna.
 
Grädda i ugnen i 45-50 minuter. Efter drygt halva tiden skär ut i 12-16 biter. Om några bitar fortfarande är fuktiga, ofta är det mittbitarna, vänd på dom och låt dom torka ut i ugnen på eftervärmen ev även en stund på 100 grader.
 
1/2 dl chiafrön
1 1/2 sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 dl pumpakärnor
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
4 dl vatten
Olja för pensling av bakplåtspappret