Keskinens mat

Snabb fiskrätt

Kategori: Middagar

Stekta torskbitar med salt och peppar, gjorde sås i stekpannan på grädde, fiskfond och Redix. Broccoli och hackat spenat till.
 

Kaka med grädde

Kategori: Godsaker

Jag måste tipsa om detta: en kakbit som känns lite torr blir så mycket godare av att dränkas i grädde. Här en kardemummakaka med lite kokos ovanpå. Fungerar säkert även bra med chokladkakor och kryddkakor.

 

Stekta ägg med sting

Kategori: Frukostar

Tror att jag aldrig blir trött på stekta ägg på detta sätt:
Knäck äggen i stekpannan och ta hål på gulan. Klicka på lite valnöt/redpepperpesto (Jamie Oliver). På med ett litet täcke av riven ost. Vänd och stek ostsidan ganska hårt. Det är också gott med andra sorters pesto, med köttfärssås eller lite tacokött men denna är min favorit.

Paket från LCHF-butiken

Kategori: Tips

Pepparjärpar

Kategori: Favoriter

Stek 12-16 järpar av 800 g nötfärs/blandfärs. Krydda med salt och ett par teskedar pepparblandning*.

Samtidigt cirka 500 g fryst broccoli in i ugnen i en ugnsform på 150 grader.

Häll 2-3 dl grädde över järparna och låt såsen koka in lite. Lägg över järparna i ugnsformen och häll över såsen. Sist 200 grader i 5-10 min.

*Lika delar hela gröna, röda, vita och svarta pepparkorn mortlas.

Kycklinggratäng med ädelost och bacon

Kategori: Favoriter

Det här var riktigt gott. Perfekt med ett glas rött till.

Stekt först:
3 kycklingfiléer i bitar
1 paket bacon
3 st pressade vitlöksklyftor steks med på slutet.
Kryddas med salt och peppar. Läggs i en ugnsform med 500 g fryst broccoli.

Samtidigt blandas (och värms):
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
140 g ädelost
100 g färskost

Blandningen hälls över allt i ugnsformen. Riven ost överst.
15-20 min i ugnen på 225 grader.

Barnen ville inte ha ädelostsås men det var enkelt att samtidigt ordna en pyttipanna på stekt potatis, kyckling, bacon och broccoli åt dom.

 

Källa: http://jimpslchf.blogspot.se/2011/11/broccoligratang-med-kyckling.html?m=1

Syrrans kycklingfiléer med fetakål

Kategori: Middagar

Kycklingfiléer med fyllning av riven ost, soltorkade tomater och dragon. Lindade med bacon. Stekta i stekpanna och sedan i ugnen.

Spetskål (även savoykål eller grönkål fungerar) tillagat med fetaost, grädde och äppelbitar.

Överst rostade solrosfrön.

Grönsakssoppa

Kategori: Middagar

Härlig smakrik soppa, uppskattades av gästerna. Vi åt den med skinkmackor på fröbröd.

2 förpackningar krossade tomater
¼ rivet vitkålshuvud
1-2 lökar
2-3 klyftor vitlök
2 stora morötter
4 buljongtärningar
Ett par msk buljongpulver

Ett par msk tomatpuré
Salt
Cayennepeppar
2-3 dl grädde

Kokas länge och mixas med stavmixer innan grädden kokas med.

Pyntas med färsk basilika, cf och kanske lite bacon.

http://www.sundforsjov.dk/2012/09/03/nar-drivhuset-bugner-af-tomater-sa-er-det-tid-til-tomatsuppe">http://www.sundforsjov.dk/2012/09/03/nar-drivhuset-bugner-af-tomater-sa-er-det-tid-til-tomatsuppe…/

 

Små katrinplommonpajer

Kategori: Godsaker

Inspirerad av finska julkakor testar jag dessa kakor. De var godast kylskåpskalla dagarna efter. Älskade katrinplommonpaj med crème fraîche som barn.

200 g katrinplommon
4-5 dadlar
2 dl vatten
Kokas i 20 min. Mixas eventuellt.

2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl steviaströ
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
100 g smör
Degen blandas och trycks ut i 12 muffinsformar. Plommonblandningen fördelas på bottnarna. 10-12 min på 200 grader. Jag lät dom vara lite för länge i ugnen, cirka 15 min. Det gäller att vara försiktig där, tror jag.

 

Rättiksgratäng och madeirasås

Kategori: Middagar

Gratäng:
2 stora rättikor (800 g) skivas tunt och kokas i saltat vatten drygt 5 min. Varvas sedan med 4 klyftor pressad vitlök, cheddarost, salt och peppar. Häll på ett par dl vispgrädde.Överst ett lager med ost. Cirka 1 timme i ugnen på 175 grader. 

Sås:
2 stora klyftor vitlök
2 schalottenlök
1 morot

Persilja (jag tog ett par teskedar från frysen)
1-2 dl madeira
1 msk tomatpure
1 tsk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja

Salt och peppar

Redix eller annan redning
50 g smör

Ev lite vatten

Grönsakerna hackas och steks i lite smör. I med övriga ingredienser utom resterande smör och redning. Låt såsen koka en stund, sila sedan och red. Koka upp. Sist blandas resten av smöret i.

Vi stekte fläskfilé-skivor, bankade och kryddade med salt och peppar. Stekpannorna kokades av efter stekningen och vattnet hälldes i såsen och kokades med.

Nyårsmiddag 2012

Kategori: Godsaker

Förrätten glömde jag ta en bild på men den kan verkligen rekommenderas.

Sparris Balsamico
1 knippa grön sparris
0,5 dl pinjenötter
parmesanost
bacon, oklart hur mycket, men mycket är gott :)
2 msk balsamvinäger
1 msk vatten
salt
peppar
0,5 dl olja
1 st röd paprika

Tillagning:
Blanda samman balsamvinäger, vatten, 1 dl fint tärnad röd paprika, salt peppar och olja.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrikar eller på ett stort fat. Tillsätt dressing.
Strö över rostade stekt bacon, pinjenötter och hyvlad parmesanost.
Servera som förrätt med sprödvärmt bröd.

Jag bakade Adamsbröd till mig. Av Adamsbrödet gjorde jag varma mackor i smörgåsgrillen idag, nyårsdagen, såå gott.


Huvudrätten blev slow cooking Biff Bouguignon med gratinerad potatismos och gratinerad blomkålsmos. Hade 2 ägg, ½ dl grädde och en del smör i båda sorters mos. Det gick inte så bra att spritsa blomkålsmoset, inte lika fint men gott ändå.

 

Efterrätten var mycket god frozen cheesecake med citronsmak.