Lägg broccolin i ett ugnsfat, in i ugnen som värms upp till 200 grader medan baconen skärs i bitar och steks ett paket i taget. Lägg baconen i fatet, häll över ägg, grädde och kryddor som blandats. Överst läggs osten. In i ugnen i cirka 30 minuter.
Jag ska testa med lite större och tjockare skinkskivor nästa gång så inte äggsmeten rinner ut men det blev ganska bra ändå. Bra för brunch och picknick kanske.
12 skivor skinka läggs i en smord muffinsplåt. I med fyllning t ex fetaost, lök (från frysen mikrad med lite smör) och riven ost. 6 ägg och 1 dl grädde vispas med lite salt och peppar. Fördela i formarna. Pynta med lite purjolök. 15 min i ugnen på 200 grader.
Jag har gjort biscotti-receptet ännu enklare i och med att jag smulat kakorna redan innan andra bakningen. Då slipper man skära i de hårda kakorna för att få smulor och det är lättare att ta bara lite.
2 ägg
2 dl sukrin
4 dl mandelmjöl
2 dl hackade mandlar
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Ägg och sukrin vispas pösigt först. Övriga ingredienser blandas och blandas i. Forma en kaka på bakplåtspapper. 175 (150) grader i 30 min. Ta ut och skär i smulor med en vass kniv. Torka ut smulorna i ugnen på 100 grader ½-1 timme. Låt svalna och förvara i tättslutande burk.
Supergott med grädde och jordgubbar till exempel.
Vi hade också biscottismulorna till dessa plättar som jag hittat på madbanditten.dk. Serverades tillsammans med vispgrädde och lite bär.
4 ägg 250 g keso 2 msk fiberhusk 1-2 tsk sukrin rivet skal från en ekologisk citron 1 krm kardemumma
Jag mixade först keso och ägg för att bli av med klimparna, blandade allt och stekte i kokosolja.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, lägg i ugnform(ar) och börja tillaga på 200 grader. Dela champinjonerna. Koka ihop övriga ingredienser i en kastrull. När kycklingbitarna varit inne cirka en kvart hälls ev vätska bort och champinjonerna fördelas över. In i ugnen en stund till innan såsen hälls över. Kör färdigt i 15-30 min, tror jag det var.
Vi åt paprika och gröna pommes till, kryddade med malen koriander. Blomkålsris eller smörstekt spenat med salt, peppar och malen koriander passar också bra till detta.
Jag gjorde två omgångar av denna sats lasagneplattor:
4 ägg (8 ägg)
½ dl fiberhusk (1 dl)
125 g färskost (250 g)
Vispa äggen pösiga, vispa sedan i resten. Sprid ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut tills smeten är så jämnt fördelat som möjligt. Baka på 150 grader i 10 minuter med båda bakplåtspappren kvar. Låt svalna lite och skär ut plattor.
Jag gjorde köttfärssås i två stekpannor. Det räckte även till en mindre vanlig lasagne till barnen. Fast vår blev så god och vanlig i smaken så de får nog äta samma som oss nästa gång :)
1600 g köttfärs
1000 g krossade tomater
2 dl tomatpuré
10 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
½-1 msk basilika
salt och peppar
Stek köttfärsen, ha i övriga ingredienser. Låt småputtra en stund.
Ostsåsen var otroligt enkel:
5 dl creme fraiche
2,5 grädde
250 g riven ost
salt och vitpeppar
Grädde och creme fraiche kokas en stund. Kastrullen tas av plattan och osten blandas i. Smaka av med salt och peppar.
Varva sås och plattor och avsluta med ett lager med 100-200 g riven ost. 20-25 minuter på 225 grader.
50 g chiafrön (3/4 dl) 50 g sesamfrön (1 dl) 50 g solrosfrön (1 dl) 100 g pumpakärnor (2 dl) 1 1/2 msk fiberhusk 3/4 tsk salt
Blanda allt torrt och rör sedan i 4 dl vatten. Låt stå i några minuter medan ugnen värms upp till 150 grader. Sprid ut smeten så jämnt som möjligt på ett bakplåtspapper smort med olja. Baka 50-60 minuter. Ta ut efter ungefär halva tiden och skär ut 16 bitar med kniv eller pizzaslicer. Låt gärna bröden stå en stund på eftervärmen och torka ut.
Blanda i
1 dl hackade valnötter
2-3 hackade dadlar
Sprid ut i plast- eller pappersklädd form. Ställ i frysen. Efter ett par timmar går det bra att skära i bitar som förvaras i frysen eller möjligen går det bra i kylskåp också.