Keskinens mat

Chipotleburgare

Kategori: Grillat

 
 

500 g köttfärs
1-1 1/2 msk chipotlepasta
lökpulver
salt och peppar

 

Blåbärsdrink

Kategori: Tips

Hittade denna drink på Birgitta Höglunds blogg. La till lite stevia...gott, men inte nödvändigt.

Saften från 1 lime
8 droppar stevia
Lite frysta blåbär
Gin
Sodavatten

 

Asiatisk fläskfilé med bröd

Kategori: Bröd

 

 

1 fläskfilé 
1 röd paprika
5-10 champignoner
1 röd chili
1 hel bit ingefära
salt
vitlökspulver
vispgrädde 
kokosgrädde

Putsa och skiva fläskfiléen. Banka och stek bitarna. Krydda med vitlökspulver och salt. Hacka och stek sedan grönsakerna med chili och ingefära. Strimla köttbitarna och lägg dom i stekpannan med grönsakerna. Häll på grädden och kokosgrädden. Låt koka in en stund. Lägg på en bädd av babyspenat.

Jag gjorde brödet, som var en helt ok ersättning för naanbröd, enligt tips på LCHF-kvinnor på FB:

1 dl mandelmjöl
3/4 dl kokosmjöl
1 ägg
4 tsk smält smör
3 dl matyoghurt
2 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
cirka 4 msk smält smör för pensling

Vispa ägget och blanda i övriga ingredienser. Fördela smeten i 4 högar på ett bakplåtspapper. Platta till varje bit med blöta fingrar. Pensla med smält smör. Baka cirka 15 minuter vid 175 grader tills bröden fått färg. Gott att doppa i såsen.

Grillat fläskfilé och kall sås med italiensk smak

Kategori: Grillat

 

 

Denna kväll blev det grillmiddag. Fläskfilébitarna la jag i morse i en marinad av rapsolja, soja och vår favorit när det gäller grillkött: Santa Marias Chicken & Steak.

 

 
Den kalla såsen gjorde jag (efter tips på LCHF-kvinnor Facebook) på 1 ägg, 1½ msk tomatpuré, 1 tsk torkad basilika, 2 pressade vitlöksklyftor, 2-3 krm örtsalt och 1½ dl rapsolja. Mixade allt utom oljan snabbt med stavmixer tillsatta sedan oljan lite i taget. Helst samma temperatur på ingredienserna. Som majonnäs alltså.
 

 

Till detta gröna pommes och paprika. Vår middagsgäst gjorde en grym guacamole med avocado, tomater, rödlök, jalapeno och koriander och bjöd dessutom på mojitos...

 

 
 

Ostpanerad omelett

Kategori: Favoriter

Vi har länge stekt morgonäggen med ost på ena sidan men detta känns ändå som en ny och god variant från
Jills mat.

Det är enkelt: lägg riven ost i pannan först, sedan äggsmet (t ex 2-3 ägg och lite grädde), lägg på ev fyllning, vik över när smeten stelnat lite. Stek på båda sidorna.

Vi smaksatte med några klickar Jamie Oliver-pesto.

Chipotle-kyckling och koriander-coleslaw

Kategori: Kyckling

Idag grillade vi kycklingfilé-bitar som marinerats under eftermiddagen.

Marinad till 1 kg kyckling: Olja, 1-2 tsk chipotlepasta, 1/2-1 tsk salt och lite balsamvinäger.

Coleslaw på färsk vitkål, hemmagjort majonäs, creme fraiche, peppar, salt och en kruka hackad koriander.

Mandelpannkakor med limesås

Kategori: Frukostar

Limesåsen har jag gjort på crème fraîche, lite vispgrädde, 2-4 tsk limesaft, 2 tsk sukrin gold och lite vaniljpulver.

Steker mandelpannkakor enligt detta recept:
http://receptfavoriter.se/recept/lchfpannkakor-med-mandelmjoel.html
Eller plättar blir det för pannkakorna går bara sönder. Det beror säkert på att jag använde mandelmjöl från min egen mandelkvarn. Köpt mandelmjöl binder vätska mycket bättre. Kanske blir det bättre om man lägger till lite fiberhusk bara eller nöjer sig med plättar. Jag ska prova med köpt mandelmjöl någon dag.

Tillägg nu när vi smakat...lite torra, vi kommer nog fortsätta med vårt vanliga mandelplättsrecept:

4 ägg
4 msk mandelmjöl
4 msk grädde
3 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
lite salt

 

Aioli

Kategori: Middagar

1 ägg
1-2 pressade små vitlöksklyftor
2-3 tsk citronsaft
drygt 1 krm havssalt

1 1/2 dl rapsolja

Tillagas precis som majonnäs. Här med grillad lax och paprika:

Kokospannkaka

Kategori: Frukostar

2-3 ägg
1-2 msk kokosmjölk
1 msk kokosfibrer
1 tsk fiberhusk
1-2 kryddmått vaniljpulver
(1 par droppar stevia)

Helt ok om man behöver dra ner på grädde och/eller mandlar men inte lika gott som mandelplättar.

Quesadilla

Kategori: Middagar

 

...eller nästan som i alla fall.

 

Jag gjorde kryddpannkaka av 

2 ägg

½ dl grädde

2 tsk chiafrön (eller linfrön)

1 tsk fiberhusk

salt, gurkmeja, starkt paprikapulver och chilipulver

smör till stekning

Lät smeten dra en stund. Hällde ut den i stekpannan och la ost och tacokött på hälften. Fällde över andra delen när smeten stelnat lite och vände ett par gånger. Så gott med en klick cf och min älskade koriander som krydda. Jag ska nog prova att ha koriander quesadillan nästa gång. Är så mätt nu :)

 

Kokosgröt med bär-gelé

Kategori: Frukostar

 

I morse blev det kokosgröt med bärgelé. Jag har testat en annan lchf-gröt tidigare med grädde och mandelmjöl men det var inget för mig. Denna gröt från Mariannes blogg via Madbanditten.dk kan jag däremot tänka mig göra igen. Den goda bärgelén gjorde det ju inte sämre heller.

2 ägg

1 dl kokosmjölk (creamy)

1 msk kokosmjöl/fiber

½ tsk vaniljpulver

Vispa ihop i kastrullen och rör om ofta medan gröten kokar ihop. 

 

Bärgelén gjorde jag på cirka 200 g blåbär, lite citronsaft, kanel, lite muskotnöt, några droppar stevia och lite sukrin gold. Kokade ihop detta cirka 5 min medan 2 gelatinblad låg i blöt. Rörde i gelatinbladen lät svalna och ställde i kylen över natten. Det ska också gå att använda chiafrön i stället för gelatin. Måste provas någon gång. De ska vara hemskt nyttiga.

Chiagröt har jag också testat men jag tror att jag helst tar den som en puddingaktig efterrätt.

 

 

Hemmagjord majonnäs

Kategori: Middagar

Äntligen provade jag på att göra majonnäs själv. Inte perfekt men helt ok för första försöket. Nästa gång ska jag testa följande mängder:

1 helt ägg
1 tsk senap
1/2 msk vitvinsvinäger
2 kryddmått havssalt
vitpeppar
några droppar worcestersauce
1 1/2-2 dl rapsolja

Häll allt utom oljan i stavmixarbägaren. Börja mixa och häll långsamt i oljan.

Ingredienserna ska helst ha samma temperatur och oljan ska hällas i en tunn stråle.

Gröna pommes

Kategori: Favoriter

 

Helt otroligt vad dessa gröna bönor smakar som pommes stripes. Tyckte det lät för bra för att vara sant när jag läste om det på Madbanditten.dk men det stämde. 

1 påse frysta gröna bönor läggs i en stor ugnsplåt. Blanda med mycket olja eller lägg på en massa smörklickar och krydda med flingsalt. Tillaga 45-60 min i på 200 grader. Rör om ett par gånger. Så många bönor som möjligt ska bli krispiga.

Vi rostade även lite hackad vitlök i smör och strödde över. Oväntat gott till bearnaise och grillat kött.

 

Club sandwich

Kategori: Bacon

Gjorde fröbröd, ugnsstekta kycklingfileer och en god currydressing efter tips från en dansk kompis:

1 lök och 1 äpple i skärs i bitar och steks i smör eller olivolja. När allt börjar mjukna kryddas med curry som steks en stund för att få fram mycket smak. Sedan på med en skvätt vitt vin som får koka in. Salta och peppra. Sist mixas allt t ex med stavmixer.

Jag la ihop våra sandwiches med sallad, tomat, majonäs, currydressing, skivad kyckling och baconskivor. Härlig lunch!

Ajvarkyckling

Kategori: Favoriter

Äntligen en sås som mina barn tyckte om. Jag läste om Åses ajvarkyckling hos Birgitta Höglund men vågade inte riktigt tro att mina barn också skulle gilla den så som Åses barn...men de åt bra och tog om. Barnen fick pasta och vi vuxna åt stekt vitkålsris.

800-1000 g kycklingfilé
1 lök
3-4 klyftor vitlök
1/2 burk mild ajvar relish
1-2 tsk sambal oelek
salt, peppar, vitlökspulver, soja
2-3 dl crème fraîche
4 dl vispgrädde

Kycklingen skärs i bitar och läggs i en ugnsform. Löken hackas och steks lätt i en kastrull innan resten av ingredienserna hälls i och kokas upp. Mixa med stavmixer innan såsen hälls över kycklingen. In i ugnen på 175 grader i ungefär en timme.

 

 

E hälsar att det är gott att salta maten :)

Tilläg jan 2015: Jag la i en påse fryst blomkål tillsammans med kycklingen. Enkelt och gott.