Rättiksgratäng och madeirasås
Kategori: Middagar
Gratäng:
2 stora rättikor (800 g) skivas tunt och kokas i saltat vatten drygt 5 min. Varvas sedan med 4 klyftor pressad vitlök, cheddarost, salt och peppar. Häll på ett par dl vispgrädde.Överst ett lager med ost. Cirka 1 timme i ugnen på 175 grader.
Sås:
2 stora klyftor vitlök
2 schalottenlök
1 morot
Persilja (jag tog ett par teskedar från frysen)
1-2 dl madeira
1 msk tomatpure
1 tsk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
Salt och peppar
Redix eller annan redning
50 g smör
Ev lite vatten
Grönsakerna hackas och steks i lite smör. I med övriga ingredienser utom resterande smör och redning. Låt såsen koka en stund, sila sedan och red. Koka upp. Sist blandas resten av smöret i.
Vi stekte fläskfilé-skivor, bankade och kryddade med salt och peppar. Stekpannorna kokades av efter stekningen och vattnet hälldes i såsen och kokades med.