Keskinens mat

Rättiksgratäng och madeirasås

Kategori: Middagar

Gratäng:
2 stora rättikor (800 g) skivas tunt och kokas i saltat vatten drygt 5 min. Varvas sedan med 4 klyftor pressad vitlök, cheddarost, salt och peppar. Häll på ett par dl vispgrädde.Överst ett lager med ost. Cirka 1 timme i ugnen på 175 grader. 

Sås:
2 stora klyftor vitlök
2 schalottenlök
1 morot

Persilja (jag tog ett par teskedar från frysen)
1-2 dl madeira
1 msk tomatpure
1 tsk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja

Salt och peppar

Redix eller annan redning
50 g smör

Ev lite vatten

Grönsakerna hackas och steks i lite smör. I med övriga ingredienser utom resterande smör och redning. Låt såsen koka en stund, sila sedan och red. Koka upp. Sist blandas resten av smöret i.

Vi stekte fläskfilé-skivor, bankade och kryddade med salt och peppar. Stekpannorna kokades av efter stekningen och vattnet hälldes i såsen och kokades med.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: