Så helt crazy gott. Jag gjorde en dubbel sats köttbullar och gjorde dom ganska stora. Det blev nog cirka 40 st per kg kött. Stekte köttbullarna i ugnen 20 min 200 grader. Sedan går det snabbt att få till en stekyta i stekpannan.
Har inte ätit grönkål sedan tonåren men blev nyfiken...det var hur gott som helst. Hackade och stekte i rikligt med smör. Salta och peppra och på med grädde. Låt puttra ett tag. Överraskande gott!
3 msk sötning (t ex sukrin+sukrin stevia+kokossocker)
1-2 msk kanel
lite malen nejlika
lite vatten
Allt blandas och rostas i en stekpanna några minuter tills det klibbiga har fastnat på mandlarna. Då får de svalna på ett bakplåtspapper. Förvaras sedan i lufttät behållare.
Smör och sötningsmedel vispas först. Sedan även i med ägget och vispa.Det övriga blandas och vispas ner i smeten. Degen delas i 8 delar som formas till bollar, läggs på bakplåtspapper och plattas till. I ugnen 10 min på 175 grader.
Det blev riktigt gott. Jag åt mina med mycket smör och ost. Ser fram emot att äta den jag ska äta i morgon när de andra äter pepparkakor.
I kväll blev det kvällsmys med dottern som ordnade en jullista på Spotify med våra julfavoriter. Jag bakade en julvörtlimpa utifrån detta recept. Bytte ut brödkryddan mot 2 msk vörtkrydda och hade denna gången i paranötter i stället för valnötter. Vi tyckte dock att paranötterna var lite för hårda så vi kommer att använda valnötter nästa gång, eller kanske testa solrosfrön.
Sedan gjorde vi chokladgodis enligt detta recept med ändrade lite på ingredienserna:
100 g mörk choklad 70% 50 g smör 100 g hasselnötssmör (Kung Markatta) ½ tsk vaniljpulver 8-10 hackade paranötter 4 hackade dadlar
Det blev verkligen gott, som nougat med smak av mörkare choklad. Detta kommer jag nog göra året om.
Jag hackade alla nötterna, blandade allt i en långpanna och rostade müslin i ugnen, 25 minuter på 175 grader. Rörde om ett par gånger under rostningen.