Tillsammans med tomat, stekt squash, crème fraîche och ostchips gjort i stekpannan. Plättarna: 500 g riven squash 5 ägg 5 tsk fiberhusk drygt 1 tsk salt Chipotlepulver Jag ska testa med mindre mängd fiberhusk och kanske mindre mängd ägg för att se om det går att göra mindre "svampiga". Måste även testas med vitlök och/eller ost i.
1000 g köttfärs 1 stor lök 5 msk krossade linfrön 2 ägg 2 tsk basilika salt och peppar 1 dl grädde 200 g fetaost
I receptet stod det att 100 g smält smör skulle hällas över men det blev väldigt mycket spad. Jag tror att jag bara tar och lägger på ett par små klickar smör nästa gång.
Hackade löken fint och brynte den. Blandade ingredienserna, grädde och smulat fetaost sist. Formade 2 limpor, in i ugnen på 175 grader, 45 minuter. Några gånger hällde jag spad över limporna. Sedan tillsammans med blomkål (se nedan) cirka 20 min, 200 grader.
Sås: 500 g krossade tomater 3-4 dl grädde 2-3 msk kalvfond cirka en msk soya lite tomatpuré lite spad
Blandade ingredienserna och lät allt koka ihop under cirka 30 min.
Jag ugnsstekte ett blomkålshuvud, delat i bitar, i ugnen 200 grader, de sista 20 minuterna. Jag ringlade över olja och saltade med flingsalt (chipoltle). Hällde även lite spad från limporna på kålen. Nästa gång kanske jag provar att använda bara spad och lite flingsalt på blomkålen.
Nu har jag testat pajdeg med pofiber i stället för sesamfrön.
2 msk pofiber 3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g mjukt smör
1 ägg
Blanda först det torra, sedan det övriga. Tryck ut i form, låt stå minst 30 minuter i kylskåpet. Grädda skalet i 7-8 min 200 grader. Sedan med fyllning på 175. 25-35 minuter.
Det blev västerbottenpaj igen. Med räkor och klassisk räkcocktailsås. Familjen tyckte att detta pajskal var godare. Ska testa göra bärbaj någon dag.
Provade ett valnötsbröd i går, utifrån Klara Dessers recept, Aftonbladets LCHF-tidning. Väldigt gott. även kallt från kylskåpet idag och efter en tur i brödrosten.
Knappt 2 dl malt mandel
Knappt 2 dl krossade linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ tsk - 1 msk brödkryddor (jag tycker det räcker med ganska lite brödkrydda)
4 dl hackade valnötter och/eller solrosfrön (2 dl av varje tycker jag är godast)
250 g kesella, 10 %
6 ägg
Blanda allt torrt först, sedan i med kesella och ägg. Jag använde en teflonbelagd brödform, smorde med kokosolja. 175 grader i 1 timme, lågt i ugnen.
Vi testade att smaksätta vår coleslaw med curry och gurkmeja. Väldigt gott men passade inte riktigt till kryddkorvarna som vi grillade. Jag tror det passar bättre med kyckling.
Jag har tyvärr ingen bild men min "lchf-jobbarkompis" hade en sååå god lunch-idé:
keso, creme fraiche, jordgubbar och blåbär. Det åt vi till lunch idag, sista dagen innan semestern. Jag trodde att jag kanske inte skulle hålla mig mätt men det gick bra...et par valnötter på eftermiddagen gjorde susen.
Jag hade lovat barnen spaghetti carbonara och trodde väl aldrig att jag skulle kunna stå emot att åtminstone smaka lite (en del) men det gick bra...min mat var så god! Jag hade lite gräddstuvad broccoli över från igår som jag värmde i mikron med stekt bacon och riven parmesan på. Stuvad broccoli gör jag med grädde, gurkmeja, senap och salt.
Nu har vi testat att ha lite fiberhusk i smeten vilket blev jättebra. 1 tsk per ägg. Jag tror att jag skulle kunna få plats med smet gjort på 4 ägg på plåten fast i går använde jag bara 3 ägg:
3 ägg
3 dl ost
3 msk majonnäs
3 tsk fiberhusk
Vispa ihop, klicka ut på bakplåtspapper, drygt 10 minuter i ugnen på 200 grader.
Mixa sesamfröna, blanda först det torra, sedan allt. Tryck ut i form, låt stå minst 30 minuter i kylskåpet. Grädda skalet i 7 min 200 grader. Sedan med fyllning på 175. 25-35 minuter.
Vi testade att göra en mindre portion ostflarn som "bröd" och då i stekpannan för att göra det något enklare helt enkelt.
1 ägg
1 dl riven ost (gouda)
1 msk majonäs
vispas ihopp och steks långsamt på låg värme (3-4 av 12 på vår spis)
Helt ok men inte lika gott som när dom vi gjort i ugnen, var dotterns utvärdering. Hon åt "brödet" med lite skinka och salami. Vi ska testa med lite, lite fiberhusk i nästa gång. Återkommer....
Gör så här: Klippt baconen i små bitar och stek dom lätt. Blanda ihopa allt i en bytta. Grilla hamburgarna på grillen.
Uppskattades väldigt av barnen. Vi vuxna åt dom i salladsblad med tomater, rädisor, majonäs och rostad lök. Bilden är från lunchen på jobbet dagen efter.
Receptet har vi från: http://patriknordelind.blogspot.se/2009/05/grillade-baconhamburgare.html