Gjorde ett berg med fiskbiffar idag. Mycket god smak men lite för fluffiga. Skulle kanske ha kört bara fisken i matberedaren istället för allt i beredaren.
800 g fisk
3 ägg
1-2 msk pofiber
vispgrädde
2 tsk salt
lökpulver
cayennepeppar
svartpeppar

Jag har länge spanat in detta recept och nu blev det av:
600 g köttfärs
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk kalvfond
1 liten gul lök
1 tsk salt
1 tsk 4-pepparblandning (lika delar vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar och rosépeppar mortlas)
1 msk smör till stekning
Sås:
½ msk 4-pepparblandning
1 msk smör
2½ dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
½ st köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
Blanda grädde och äggulor. Blanda färsen med gräddblandningen och fonden. Tillsätt finhackad lök, salt och peppar. Forma biffar av färsen och stek dem i smör 3-4 minuter på varje sida.
Lägg biffarna åt sidan och fräs pepparn i smör. Tillsätt grädde, créme fraiche, buljongtärning och tomatpuré. Låt såsen sjuda 3-5 minuter. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och låt eftersteka i 5 minuter.
Vi åt vitkålsris till. Supergott var det!

Jag började med röstismeten eftersom röstin behöver stekas så länge:
Cirka 400 g vitkål hackas i matberedare. Lägg upp i en skål och häll över kokande vatten. Låt stå i cirka 5 minuter. Häll bort vattnet. Blanda vitkålen med:
2-3 dl riven ost
2 hackade mozarellaostar (behövde göra slut på dom)
2 ägg
1-2 msk fiberhusk
(några klyftor pressad vitlök)
salt och peppar
Stek cirka 12 stk rösti i smör (i två omgångar i två stekpannor).
En stor kasslerbit skivas och skivorna fördelas i en ugnsform. En burk Creme bonjour med t ex tacosmak och nästan lika mycket philadelfiaost blandas med lite vispgrädde och klickas ut på skivorna. På med ett rejält lager med riven ost och in i ugnen en halvtimmes tid på 200 grader.
Gratängsåsen blev lite vattning men väldigt god, tyckte hela familjen. Kanske att lite redix hjälper...eller att köra kasslern lite utan ost på en stund i början för att torka ut den lite. Röstin var dock inte så populär hos barnen. Jag ska prova utan vitlök nästa gång för att se om det blir bättre. Ska även testa blomkålsrösti någon dag.
Närande lunch till min förkylda 5-åring som helst vill ha kall mat.
Körsbärstomaterna har han redan ätit upp.

Denna skinksallad bjöd min mamma på när jag senast var i Danmark och hälsade på. Jag hade själv glömt bort det men hon kom ihåg att jag tycker om den.
400 g skinkspill hackas med 1 liten lök. Blandas sedan med lagom mycket majonäs och lite vitpeppar och kanske lite salt. Så gott på t ex fröknäckebröd.
Hon hade gjort mindre portioner av färdighackad skinka och lök som hon kunde tina och blanda med majo och krydda.
Jag tester lite olika "sötsaker" men jag tror det kommer att sluta med att jag tycker att
kanelknäcke med smör och ost är godast.
100 g rumsvarmt smör
100 g kokosflingor (ska prova med kokosmjöl någon gång)
150 g mandelmjöl
3 msk kakao
0,5 stevia strö
(6 krm arraksarom)
http://sotutansocker.wordpress.com/2011/11/01/njutit-av-ledigheten-och-mumsigt-fika/
http://sotutansocker.wordpress.com/2011/11/15/arraksbollar-mums/
Spännande...och smakar inte dumt, men ingen succes hos min yngsta tyvärr.
100 g dadlar
200 g mandlar
4-5 msk kokosolja
½ påse pepparkakskrydda
Körs i mixern (kanske behöver dadlarna blötläggas en kvart först), rullas till bollar och ställs i kylen. Ska även prova dadlar, aprikos, mandlar, kokosolja och kakao nägon gång.
http://blog.urtekram.dk/?p=5929
Jag ville testa
denna kaka men upptäckte att det bara var jag som gillade toppingen och jag reagerade misstänkt mycket på sockret. Därför slängde vi toppingen och åt botten med blåbär och grädde. Verkligen gott och bättre mot mitt sötsug :)
Kvar blev alltså en kardemummakaka:
6 ägg
1½ dl grädde
100g smält smör
1½ dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
½ tsk kardemumma
Vispa ägg och sukrin, häll i grädden och smöret. Blanda de torra ingredienserna och häll i dom. Låt smeten vila en liten stund och häll den sedan i en springform. 180 grader i 20 minuter.
Ska prova med kanel någon dag när vi har något att fira.
Denna är riktigt bra...på flera sätt. Fet, mättande, god men inte för god.
100 g mörk chokolad
150 g crunchy jordnötssmör
40 g smör
½ tsk vaniljpulver
(1 msk kokossocker)
Smält först chokladen i ett vattenbad sedan smältas jordnötssmör och smör i chokladen. Sist i med vanilj och kanske socker. Klä en låda eller liten form med plast eller matpapper, häll i blandningen och ställ i kyl eller frys. När den stelnat går det bra att skära ut bitar.
Från: http://www.madbanditten.dk/2012/10/06/snickers-fudge-ps-ikke-for-fedtforskraekkede/
Spökkycklingen börjar bli en Halloweentradition hemma hos oss. Serverades i år med myrägg (orangefärgade risoni), mosad hjärna (blomkålsris färgat i rosa/lila ton) och mögelbröd (kalljästa bröd med havregryn och lagom mycket grön och blå karamellfärg). Efterrätt: gravjordskaka med blodsås (kladdkaka med hallonsås).
4-6 kycklingfileér
2-3 dl creme fraiche
½ dl olja
½ dl soja
1 msk stark curry
1 msk stark paprika
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
saften av ½ -1 citron
Blanda marinaden i en ugnsform, lägg i kycklingfileerna som skurits i bitar och låt gärna ta smak i 15 min. In i ugnen (200 grader) i 15 min. Kanske runt 30 min om man gör en dubbel portion.
Ta ut formen, blanda i creme fraichen. Grädda i ytterliggare i 10-15 min.