Keskinens mat

Rödkålssallad

Kategori: Middagar

Jag hade tänkt göra denna på julafton men jag hann inte. Nästa år hinner jag säkert för nu har jag fått en fantastisk matberedare i julklapp:

http://www.philips.se/c/koeksapparater/2-i-1-matberedare-pa-700-w-och-skal-pa-3.4-l-hr7771_50/prd/sv/

Det går så fort att snitta kål nu....Idag blev det av i alla fall av med sista julköttbullarna från frysen:

Cirka 1/3 rödkålshuvud, fint snittat
1 apelsin, tunt skivat
1/2-1 dl majonäs
1/2-1 dl crème fraîche
1/2-1 dl hackade valnötter

Blanda och ställ kallt en stund.

Vitkålspizza

Kategori: Middagar

Botten:
300 g riven kokt vitkål (jag rev och kokade vitkålen 5-10 min dagen innan)

200 g riven ost

4 ägg
4 tsk fiberhusk
Salt
Peppar
Oregano
Salladskrydda

Blanda och smeta ut på en plåt med bakplåtspapper med en bra 20 min i ugnen, 200 grader. Sedan på med fyllningen:

Tomatsås
Köttfärs
Skinka
Fetaost
Oliver
Soltorkade tomater
Ost

In i ugnen 15-20 min.

 

Kanelfrallor

Kategori: Bröd

Mandelmjölsfrallor är lite torra men det är trevligt att äta något som känns lite som bröd ibland :)

3 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

Blanda torrt och blött var för sig och sedan ihop. Klicka upp cirka 6 frallor.

20-25 min i ugnen 200 grader

Källa: http://szackrisson.se/tag/julfrallor/

 

LFHC-video

Kategori: Jul

Köttbullar och grönkål

Kategori: Jul

Så helt crazy gott. Jag gjorde en dubbel sats köttbullar och gjorde dom ganska stora. Det blev nog cirka 40 st per kg kött. Stekte köttbullarna i ugnen 20 min 200 grader. Sedan går det snabbt att få till en stekyta i stekpannan.

Har inte ätit grönkål sedan tonåren men blev nyfiken...det var hur gott som helst. Hackade och stekte i rikligt med smör. Salta och peppra och på med grädde. Låt puttra ett tag. Överraskande gott!

 

 

Källa: http://johannaslchf.wordpress.com/2012/12/07/julkottbullar/

Brända mandlar

Kategori: Godsaker

 
 
200 g mandlar
3 msk sötning (t ex sukrin+sukrin stevia+kokossocker)
1-2 msk kanel
lite malen nejlika
lite vatten
 
Allt blandas och rostas i en stekpanna några minuter tills det klibbiga har fastnat på mandlarna. Då får de svalna på ett bakplåtspapper. Förvaras sedan i lufttät behållare.
 
 

Pepparkaksbröd

Kategori: Frukostar

Här hittade jag ett intressant recept:

http://www.rosachoklad.blogspot.se/2012/11/smorgaspepparkaka-lchf.html?m=1

50 g mjukt smör
2 msk sukrin
1/2 krm stevia
1 ägg

4 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk pepparkakskrydda
1/2 tsk bikarbonat


Smör och sötningsmedel vispas först. Sedan även i med ägget och vispa.Det övriga blandas och vispas ner i smeten. Degen delas i 8 delar som formas till bollar, läggs på bakplåtspapper och plattas till. I ugnen 10 min på 175 grader.

Det blev riktigt gott. Jag åt mina med mycket smör och ost. Ser fram emot att äta den jag ska äta i morgon när de andra äter pepparkakor.

 

Julvört och julgodis

Kategori: Bröd

I kväll blev det kvällsmys med dottern som ordnade en jullista på Spotify med våra julfavoriter. Jag bakade en julvörtlimpa utifrån detta recept. Bytte ut brödkryddan mot 2 msk vörtkrydda och hade denna gången i paranötter i stället för valnötter. Vi tyckte dock att paranötterna var lite för hårda så vi kommer att använda valnötter nästa gång, eller kanske testa solrosfrön.
 
Sedan gjorde vi chokladgodis enligt detta recept med ändrade lite på ingredienserna:

100 g mörk choklad 70%
50 g smör
100 g hasselnötssmör (Kung Markatta)
½ tsk vaniljpulver
8-10 hackade paranötter
4 hackade dadlar
 
Det blev verkligen gott, som nougat med smak av mörkare choklad. Detta kommer jag nog göra året om.
 
 

Vegetarisk Janssons på rättika

Kategori: Tips

Ett sötare blod

Kategori: Tips

Nötmüsli

Kategori: Frukostar

 
 
 
1½ dl mandlar
1½ dl hasselnötter
1½ dl paranötter
1½ dl cashewnötter
1½ dl valnötter
3 tsk vaniljessens eller 2 msk kanel
½ dl vatten
4-5 msk kokosolja utan smak
lite rapsolja
 
Jag hackade alla nötterna, blandade allt i en långpanna och rostade müslin i ugnen, 25 minuter på 175 grader. Rörde om ett par gånger under rostningen. 
 

Länkar

Kategori: Tips

Lyssna på dettahttp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5375803

Läs boken "Ett sötare blod" http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127133737

och bloggen www.ettsotareblod.se.

Något att titta på:

Om spannmål - http://www.doctoroz.com/videos/are-you-addicted-wheat-pt-1

Om kolesterol - http://www.doctoroz.com/episode/doctors-who-say-everything-you-know-about-cholesterol-wrong

Om cancer och om epilepsi - http://www.youtube.com/watch?v=OxhNMzIzs3M&feature=youtu.be

Tvillingstudie - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AODfiw3BUfg

Och sist en kortare föreläsning: http://vimeo.com/m/54542119

 

Julkulor

Kategori: Godsaker

100 g mandelmjöl
50 g kokosmjöl
100 g mjukt smör
2 tsk kanel
1 ps pepparkakskryddor
3 msk kokosolja
1/2 dl steviaströ

Blanda och rulla till små kulor som rullas i kakao....eller jag har inte hunnit rulla dom ännu, vet inte hur det blir.

Saffransplättar

Kategori: Bröd

250 g keso
2-3 ägg
2 msk fiberhusk
1 påse saffran
ev lite steviaströ

Blanda och stek cirka 6 plätter i kokosolja eller smör. Vi hade lite turkisk yoghurt blandat med lite vaniljpulver och vaniljessens till.