Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Lyx-pytt

Kategori: Bacon



1 paket bacon
1 rödlök
En massa färsk vitkål
En klick créme fraiche
En skvätt vitt vin
70 g ädelost
10 skivor rökt skinka
Vitlökspulver
Svartpeppar
Salt
 
Snabblagat och smakrikt!
 

Korv stroganoff

Kategori: Middagar



800 g falukorv
3 stora morötter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
Tomatpuré
Lite senap
Paprika
Gurkmeja
Vitlökspulver
Lökpulver
Timjan
Vitpeppar
Salt
Grädde

Skär falukorven i halva ganska tunna skivor. Stek korven i två omgångar och lägg över i en stor kastrull. Skär upp morötterna i tunna stavar och stek tillsammans med timjan medan kryddor, tomatpuré och senap blandas med korven. När morötter börjar bli mjuka läggs även dom i kastrullen. Sist på med grädden som får koka in lite. 

Servera med ris för nåt hungrigt barn och med blomkålsris för nån hungrig vuxen. 

Jag ska försöka få koll på mängderna nästa gång och lägga till här. Och nästa gång kommer att bli snart om lillkillen får bestämma :)

Grönsaksgratäng

Kategori: Favoriter



2 stora fänkålsstånd
1 mellanstort blomkålshuvud
4 vitlöksklyftor
3-4 dl grädde
riven ost, ev parmesan
muskot
salt
peppar
 
Dela blomkålen i mindre bitar och strimla fänkålen. Lägg allt i ett ugnsfast fat. Krydda och häll på grädden. 30 min i ugnen på 200 grader. Lägg osten över och ge rätten 20-30 minuter till på 150-200 grader. 

Mexi-ägg

Kategori: Middagar


1 paprika och 1 halv rödlök hackas/tärnas och steks i smör. Kryddas med salt och chipotle eller annan chili-kryddning. På med lite tomatpuré och vatten. Låt koka in tills paprikan blir mjuk. Läg i 4 ägg. Salta äggen och lät dom stelna. Härlig helgfrukost!

Snabbt "knäckebröd"

Kategori: Bröd



Jag har inte hunnit baka knäckebröd på ett tag så detta bröd som ordnas väldigt snabbt, fyller verkligen en funktion. Fast lika krispigt knäckebröd som i ugnen fick jag inte till. 
 
2 msk sesamfrön
2 msk linfrön
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
 
blandas och blandas sedan med
 
2 msk kokosolja 
1 ägg
 
Bred ut smaten på en mattallrik. Mikra på 750 W i 5 min.
 
Här som fredagsmys-middag med Vit castello, Lindösalami, selleripinnar och sriracha-sås.

Pizzabotten på sånt vi har hemma

Kategori: Middagar

250 g riven ost
2 dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 ägg
Italiensk salladskrydda
Vitpeppar
Ev lite vatten

Kavla/pressa ut mellan två bakplåtspapper. 10-15 minuter på drygt 200 grader utan fyllning. På med tomatsås, ost och t ex bacon och salami och in i ugnen 20-30 min på 200 grader. 

Fathead-pizza

Kategori: Favoriter



Denna pizzabotten har blivit väldigt populär i den danska lchf-världen på senare tid. Har inte länken till originalet men denna version testade vi idag:
 
200 g mozzarella (cheddar ska också fungera)
3 msk färskost
40-50 g pofiber eller sesammjöl 
(mandelmjöl i liknande mängd ska också gå bra, större mängd om man mal den själv)
1 ägg
Kryddor: salt, vitlökspulver, timjan eller vad man nu uppskattar
 
Blanda och smält osten på låg värne i en kastrull med tjock botten. När klumpen har samlat sig och är blank rörs det övriga i. Degen kavlas ut mellan  två bakplåtspapper och bakas i ugnen i 8 min 200-225 grader. Nagga degen för att undvika luftbubblor. På med fyllning: tomatsås, riven ost och t ex köttfärs. In i ugnen 20-30 min.