Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Fredagspytt

Kategori: Såser


Strimlad vitkål, en stekpanna full
1 hackad rödlök
Kassler, tärnad
Köttfärs
Vitt vin
Cremefraiche
Grädde
Kalvfond
Vitlökspulver
Salt
Peppar
Fetaost

Stek vitkål och lök i smör på låg till medel värme och kassler och köttfärs i en annan stekpanna på medel värme. Vitkålen behöver stekas ganska länge. Blanda i det stekta köttet när vitkålen sjunkit ihop något. Krydda och häll på cremefraiche, grädde, vin och fond. Låt allting puttra tills kålen blivit mjuk. Smula fetaosten över och låt den smälta lite. 

Thousand Island-dressing
På salladen hade vi dressing gjord på cremefraiche, majonnäs, chilisås, röd paprika, schalottenlök, smörgåsgurka, tabasco och salt. 

Tacokrydda

Kategori: Middagar


Tacomiddag med hemmablandad tacokrydda. Jag blandar numera en stor portion, använder ca 4 msk till 1 kg köttfärs. Resten har vi i en kryddburk och strör på t ex stekt ägg och ostchips.

3 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
4 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
4 krm cayennepeppar
4 tsk paprikapulver

Rostbröd med chiafrön

Kategori: Bröd


Detta bröd är ganska likt riktigt bröd, närmast hittills. Det går även att göra som cirka 6 frallor. Då blir det 20 min i ugnen. Även frallorna blir bäst när man rostar dom. 

5-6 ägg
5 dl riven ost
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
2 msk chiafrön
2 msk sesammjöl (eller pofiber)
2 tsk bakpulver

Blanda först osten med de torra ingredienserna. Blanda sedan i äggen. Lägg degen i en 1 1/2 liters form, smord eller klädd med bakplåtspapper. Låt stå cirka 10 min. 

Baka i ugnen i 40 min vid 200 grader. Låt svalna lite, skär en skiva och ät den med smör. När brödet väl har svalnat blir det godast om man rostar det ganska hårt. 


Grilled cheese där två skivor bröd med mycket av en smakrik ost emellan steks i smör, blir också gott med detta bröd. 

Inspiration från:
http://www.kitchenbyk.dk/lchf-franskbrod/#comments