Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Fläskfilégryta med Redix

Kategori: Middagar

Jag fick ett bra tips av en kollega: Redix från LCHF-butiken.

 

Jag gjorde en fläskfilégryta med vitlökpeppar, salt, grädde, lite philadelfia och lite Redix. Broccoligratäng (mycket broccoli, lite grädde, riven ost i ugnsform). God och kläggig sås blev det.Tack för tipset, Karin!

 

 

Morotsbröd

Kategori: Bröd

8 ägg
2 dl grekisk yoghurt
1 dl fiberhusk
1 dl mandelmjöl
4 dl blandade frön (jag hade bara sesam- och linfrön hemma)
2 stora rivna morötter
3 tsk salt
3 tsk bakpulver
1/2-1 dl olja
ev 1-2 dl vatten

Allt blandas till en smet (blanda gärna de torra ingredienserna först) och smetas ut på 2 bakplåtspapper. Jag tillsatte vattnet för att smeten skulle bli lite lättare att smeta ut. 20 minuter på 200 grader per plåt. Sedan skar jag ut 12 bitar per plåt. Hälften fick åka i frysen. Gott att rosta.

 

 

Källa: http://tatjanasmad.blogspot.se/2012/09/gulerodsbrd.html

Fredagspizza

Kategori: Middagar

Jag gjorde pizzabottenbitarna kvällen före då vi åt några av bitarna som ett bröd att lägga burgaren på men vi tyckte inte det var så gott så förväntningarna på vitkålspizzan var inte så höga....men det var väldigt gott. På den där nivån när man längtar tills nästa gång.

Jag gjorde tomatsåsen på olja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 förpackning krossade tomater, salt, peppar, oregano och basilika. Den fick stå och puttra medan jag stack ut på en löprunda, cirka en halvtimme alltså.

Barnen fick göra sina pizzor på tortillabröd och vi la på skinka, ost, fetaost och oliver på några stycken.

 

Pizza på vitkålsbotten

 

500 g riven vitkål
2 pressade vitlöksklyftor
100 g riven ost 
3 ägg
6 tsk fiberhusk
Salt, peber, ev andra kryddor

Blanda allt och bred ut smeten på ett bakplåtspapper. 200 grader. Först 10 minuter sedan tog jag ut skar ut bitar med pizzaslizern, vände bitarna och körde cirka 10 minuter till.

Inspiration: http://www.madbanditten.dk/2012/09/24/frokostpizza-eller-rosti-af-hvidkal/

Broccoligratäng på ett nytt sätt

Kategori: Bacon

Denna fick betygen "helt ok" av en femåring som egentligen inte ens ville smaka, "bättre än den vanliga broccoligratängen" av en tonåring som egentligen inte tycker om broccoli så mycket och slutligen ett "jättegott, kan jag ta med matlåda?". Själv tyckte jag att det var både riktigt gott, mättande och gav bra energi till kvällens gympapass.

2 paket bacontärn
600 g broccoli
3 ägg
3 dl grädde
200-250 g fetaost
100-150 g philadelfiaost
200 g keso
Peppar och ev lite salt
Basilika och oregano
2 dl riven ost

Knaperstek baconen. Tina broccolin. Lägg i en (smord) ugnsform. Blanda övriga ingredienser (förutom den rivna osten) och häll över. På med riven ost och in i ugnen 25-30 min på 200 grader.

 

 

Källa: http://www.kokaihop.se/recept/broccoligratang-lchf

 

 

Trattkantareller

Kategori: Frukostar

I morse gjorde jag låtsastortillas som jag fyllde med skinka, ost, sallad, tomat, paprika och majonäs.

Låtsastortillas: 2 ägg, lite grädde, salt och 1 krm fiberhusk vispas och steks på båda sidorna som en stor platt omelett. Rikligt med smör i pannan behövdes för att kunna hälla ut den på en tallrik vid vändningen.

Till barnen stekte jag våra vanliga vändstekta ägg med ost på ena sidan. Det blev ett par över som jag kunde lägga trattkantarellstuvning på efter vår skogspromenad. Väldigt gott!

 

 

Lyxig lördagsfrukost

Kategori: Frukostar

4 ägg
2 msk fiberhusk
2 krm vaniljpulver
2 dl grädde
2 dl mjölk

Sparade 1/2 dl av mjölken och hade i den mot slutet när smeten började bli tjock och lät smeten svälla en stund innan jag stekte.

Stekte plättar i rikligt med ekologisk kokosfett. Stekte även lite äppelbitar med kanel och sedan hackade mandlar med kanel. La på plättarna tillsammans med vispad grädde.

Det tog lite tid men var sååå värt det. Hemskt gott var det!

 

 

Fredagsmys

Kategori: Middagar

 

Middagen framför teven denna fredag blev pizzamuffins, vitkålsplättar, hemmagjorda bacon/ost-chips, grönsaksstavar och dip med nacho cheese-smak.

Vitkålsplättar:

130 g riven vitkål
50 g riven parmesan
2 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk örtsalt
2-3 tsk fiberhusk

Vispa ihop allt och stek 4 plättar.

http://www.madbanditten.dk/2012/08/07/hverdagsmad-hvidkalspandekager-til-aftensmad/

 

Pizzamuffins:

8 ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven ost
1 paket bacon
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad oregano
salt och peppar
12 muffinsformar

Knaperstek baconen. Vispa ihop övriga ingredienser. Blanda i baconen och häll upp i formarna. 20-25 min på 200 grader. Nästa gång kommer jag nog att fördela ost och bacon i varje form så det med säkerhet blir jämt fördelat. Ska prova med fetaost och soltorkade tonmater någon gång också.

http://ryskadockor.blogspot.se/2012/04/pizzamuffins-lchf.html?m=1

Min søsters cheesecake

Kategori: Godsaker

Enkel och god müsli

Kategori: Frukostar


1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl cashewnötter
1 dl valnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
2 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
½ dl vatten
3 msk ekologisk kokosfett och lite rapsolja
(skulle också ha kunnat ta ½-1 dl rapsolja i stället)

Nötterna hackas, allt blandas i en långpanna. Cirka 25 min på 175 grader. Rör om ett par gånger. Förvaras i burk med tättslutande lock.
 
 

Kycklingfilé med fetaosttäcke

Kategori: Middagar

I kväll blev det en gammal favorit. Jag gjorde en stor portion som räckte till både ett par gäster och ett par matlådor.
 
1,8 kg kycklingfilé
3 paket fetaost
5 dl creme fraiche
Salt och vitpeppar
En skvätt sweet chili sauce, kanske mellan 3 och 5 matskedar beroende på hur starkt man vill ha det och hur mycket sött man tål
 
Skar kycklingfiléerna i mindre bitar och la ut i en stor ugnsform. Blandade övriga ingredienser (fetaosten smulas sönder först) och hälde över. 200 grader i ugnen i en timme. Om man gör en mindre portion behövs det nog inte en hel timme.
 
Blomkålsris till (färsk riven blomkål stekt i smör) och en grön sallad med rapsolja och salladskrydda. Gäster och barn kunde välja jasminris :)
 
Såsen blev något vattnig...nästa gång ska jag prova att använda lite mindre cf och köra kycklingen runt halva tiden utan fetaosttäcket för att se om det finns vätska att hälla bort innan röran hälls över.
 
 

Sommarens sista jordgubbar?

Kategori: Godsaker

med grädde och vaniljpulver

 

Kål- och köttfärssoppa

Kategori: Middagar

1 kg köttfärs
2 paket bacon
800 g strimlad vitkål
1 färsk vitlök

1/2 msk timjan
1/2 msk oregano
1/2 msk paprikapulver
1 msk ekologisk buljongpulver
2 tsk balsamvinäger
2 msk soja
2 msk kalvbuljong
2 msk dijonsenap
svartpeppar

3 tomater
2 paprikor
3 dl vatten

Barnen var inte jätteförtjusta men åt sig i alla fall mätta. Vi vuxna tyckte att soppan behövde lite mera sting och kryddade med chipotlesalt.

 

Pones

Kategori: Bröd

Testade pones för första gången. Förvarade några i kylskåp över natten och hade med dom som matsäck med smör och ost. Helt ok när man behöver lite variation.

5 ägg
1½-2 dl Pofiber
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl linfrö
2 msk vispgrädde

Vispa äggen hårt cirka 4 minuter med elvisp. Ha i salt och grädde på slutet. Häll i övriga ingredienser och rör om. Låt stå och svälla i 5 minuter. Klicka ut 6 frallor på bakplåtspapper.

Grädda i ugnen på 200 grader 10 minuter.

Källa: http://tessanslchf.blogspot.se/2011/10/pones.html?m=1

Kassler och varm sallad

Kategori: Middagar

Tärna en zucchini och två paprikor. Stek en stund och blanda i 2 dl crème fraîche med soltorkade tomater och fetaost till exempel från Skånemejerier. Ät med stekt kassler. Snabbt och gott.

Ceasarsallad

Kategori: Middagar

Romansallad
Tomat
Paprika
Kyckling
Bacon
Ceasardressingmix (Kockens)
Crème fraîche
Riven parmesan