Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Hemmarörd jordgubbsyoghurt

Kategori: Frukostar

Efter en längre diskussion med sonen i mataffären gick han med på att testa en hemmarörd yoghurt om han fick köpa en lätt-sockrad proteinmjölkshake utan modifierad majsstärkelse!!! Yoghurten fick klart godkänt men shaken föll honom inte i smaken förän den hade piffats upp med 10 droppar stevia. 
 
Jag tinade 6 jordgubbar i en skål och delade dom i mindre bitar. Blandade med 100 g turkisk yoghurt, lite fil, 2-3 droppar stevia och 1 droppe vaniljessens. 
 
Skön känsla av att inte längre vara en elak mamma som aaaaldrig (föreställ dig sonens klagande röst) köper jordgubbsyoghurt :)
 


 

Pizza

Kategori: Middagar


För 2 plåtar:
3 dl pofiber
3 dl mandelmjöl
2 påsar riven parmesanost
6 msk fiberhusk
2 tsk salt
6-7 dl vatten

Blanda och dela i 2 bitar. Tryck och kavla ut mellan 2 bakplåtspapper. In i ugnen 20 min 175 grader. På med tomatsås, ost, skinka, tonfisk och svarta oliver. Cirka 15 till i ugnen. 

Recept: http://wahlman.blogspot.se/2013/09/pizza.html?m=1

Pasta carbonara

Kategori: Middagar

 
Pastan gjorde vi av:
6 ägg
200 g färskost
3/4 dl fiberhusk
1 krm salt

Vispa äggen en bra stund med elvisp och vispa sedan i övriga ingredienser. Låt stå i 10 min. Fördela på två plåtar med oljade bakplåtspapper. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut till någorlunda jämn fördelning. Ta bort pappret och jämna ut lite med blöta fingrar om det behövs. Cirka 10 mitt i
ugnen på 150 grader. När pastaplattan svalnat lite kan den rullas från kortändan och skäras tunnt. 

Sedan kan pastan blandas ner i carbonarasåsen som uppvärmts lite innan. 

4 ägg
2 1/2 grädde
100 g riven parmesan 
salt och peppar

Blanda även i 2 pkt stekt bacon. 

Fortsätt värma upp lite till men ta av värmen en bra stund innan såsen torkar ut. Servera med svartpeppar, riven parmesan och någon sorts grönsaker. 




Ädeloststuvad brysselkål

Kategori: Tillbehör


300-400 g fryst brysselkål
Smör
Salt och peppar
1-2 dl grädde
25-50 g ädelost

Tina brysselkålen så den går att skära och dela alla i halvor. Stek i mycket smör, salta och peppra. Fördela grädde och ädelost i stekpannan när kålen fått lite stekyta. Låt puttra en stund innan servering. 

Källa: GOE på Kokaihop. 

Avokadosmoothie

Kategori: Lunch



Mixade lite av varje som fanns kvar efter all fest och mys:
Avokado
Hallon
Créme fraiche
Grädde
Fil
Stevia
Vaniljpulver

Toppade med lite frysta blåbär. Supermättande och gott. 

Sallad med stekt halloumi, avokado och granatäpple

Kategori: Tillbehör


Väldigt bra kombo, passade bra till tjällknöl med tranbärssås, kyckling vitlöksdressing och ostpaj. 

Grönkålschips

Kategori: Jul



Skär bort skjälkarna på grönkålen och skölj. Sprid ut i en non-stick ugnsform. Häll över olja och salta (1/2 tsk havssalt till en stor, full form) In i ugnen på 1 timme på 100 grader, rör om ett par gånger. Krispigt, nyttigt och inga brända bitar. 

Glögg

Kategori: Jul

750 ml rödvin
1-2 tsk nejlikor
1-2 tsk kardemummakärnor
10 kryddpepparkorn
1 kanelstång
1 apelsin i klyftor, med skal
3 dl bär (björnbär, körsbär, blåbär, vinbär)
Sötning (flytande stevia, sukrin, steviaglykosider)

Värm upp till nära kokpunkten och låt dra i minst ett par timmar. Sila och häll på flaska. 

Receptet hittade jag här: http://www.lchfgourmet.se/lchf-julmat/lchf-glogg/

Blomkålsgratäng

Kategori: Bacon

2 pkt bacon
1 stort blomkålshuvud 
200 g färskost
150 g fetaost
2 dl grädde
1 lök
Salt och peppar
Riven ost

Förkoka blomkålen tills den börjar bli mjuk. Stek bacon och lök, häll grädden över och låt färskosten smälta däri.  Lägg blomkålen i ett ugnsfast fat och smula fetaosten över. Häll över baconröran, toppa med riven ost och ställ i ugnen cirka 20 min på 225 grader. 

Citronpannacotta

Kategori: Godsaker


5 dl grädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
1/2 dl sukrin+ eller liknande sötningsmedel 
Skal och saft från 1 ekologisk citron (4cl)
2-3 gelatinblad

150-200 g bär
1 msk vatten
1 tsk sukrinmelis eller annan sukrin