Keskinens mat

LCHF works in mysterious ways...

Bounty

Kategori: Godsaker



1 dl sukrin eller motsvarande
50 g kokosolja
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
200 g kokosflingor
100-200 g mörk choklad

Värm allt utom chokladen i en kastrull. Låt småkoka en kort stund. Ställ i kylen i en timme och forma sedan till små bitar eller stoppa i istärningsbackar. Jag ställde hälften i kylen och hälften i frysen. När de som hamnat i kylen blivit helt kalla kunde jag hälla choklad smält i vattenbad över dom och ställa i kylen igen. Är klara när chokladen stelnat. Dessa har hjälpt mig mycket med att avstå från det vanliga julgodiset. Och frysen ligger resten av och väntar på mig 

Recept från http://www.tasteline.com/Recept/Bounty_LCHF

Saffransbiscotti

Kategori: Godsaker



1-2 dl sukrin
50 g mjukt smör 
2 ägg
0,5 g saffran
5 dl mandelmjöl
2 dl grovt hackade mandlar
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Vispa sukrin, saffran och smör först, vispa sedan i äggen. Blanda de övriga ingredienserna och blanda ihop allt med en slev. Forma till 2 limpor på bakplåtspapper och baka i ugnen 30 min 175 grader. Skär skivor som läggs ut på bakplåtspapperet och bakas i 30-60 min på 100 grader. 

Rättiksgratäng

Kategori: Tillbehör


1000 g rättika
100-140 g gräddädelost
3-4 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Vitlökspulver
Riven ost

Skala och skiva rättikan och koka den i 5-10 min. Lägg hälften i en ugnsform, krydda och smula ädelosten över. Lägg på resten av rättikan och krydda igen. In i ugnen 30 min på 175-200 grader. Ta ut gratängen och lägg på riven ost. 30 minuter till i ugnen. Fantastiskt gott tillbehör till t ex rostbiff. 

Italiensk kycklinggratäng

Kategori: Middagar

3 kycklingfiléer 
1 stort blomkålshuvud
1-2 dl riven parmesan
(champinjoner)
2 dl grädde
1 dl majonnäs 
2 msk kycklingfond
2-3 msk tomatpuré 
1-2 tsk oregano
1 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
1-2 tsk salt
300-400 g riven ost

Stek kycklingfiléerna i ugnen smurda med olja och kryddade med salt och lökpulver. Cirka 15-20 min 200 grader. 

Rensa och riv blomkålen. Lägg blomkålen i ett smort ugnsfat och ställ i ugnen cirka 15 min. 

Värm grädde, fond, puré och kryddor i en kastrull. Låt svalna lite och blanda till slut i majonnäsen. 

Skär kycklingfiléerna i små tunna bitar som blandas i blomkålen tillsammans med parmesanosten (och de stekta champinjonerna). 

Häll såsen över och lägg den rivna osten överst. 30 min i ugnen på 200 grader.